ספירולינה טריה מזון העל מהטבע –
מה זה?
ספירולינה הוא השם הגנרי למשפחת אצות חד תאיות הנקראת - Arthrospira , אשר מופיעות כצברים
או שרשראות תאים מסולסלות בצורת ספירלה (מכאן שמן). הן ידועות גם כאצות כחוליות, אצות
כחולות ירוקות או ציאנובקטריה בשל צבען הייחודי, הנובע מתכולה גבוהה של פיקוציאנין חלבון - 
פוטוסינטטי ונוגד חמצון חזק בעל צבע כחול עז.
הסביבה הטבעית של הספירולינה היא אגמים וולקניים באזורים המשווניים (סמוכים לקו המשווה) של
כדור הארץ, בתווך מימי בסיסי ועשיר במינרלים וסביבה טרופית בה הטמפרטורה ורמות הקרינה
גבוהות וקבועות לאורך השנה.
לסיפרולינה היסטוריה ארוכה ומתועדת של צריכה ע"י בני אדם, עוד מימי התרבות האצטקית
העתיקה באזור האגמים האלקליניים של עמק ה"אנאהואק" שבמכסיקו, כפי שתוארו ע"י מגלי
הארצות הספרדים מהמאה ה 15 . בפיהם נקראה האצה "מזון האלים" ויוחסו אליה סגולות מרפא -
רבות. כך גם באזור אגם צ'אד שבצפון אפריקה ובאגמים הטבעיים במיאנמר.
ספירולינה ידועה במערב בזכות ההרכב התזונתי המופלא שלה. הזן שלנו, "זן קדרון" מכיל:

  •  כ 70% חלבון מלא -  מקור החלבון העשיר ביותר על כדור הארץ (פי 3 מבשר בקר) מכיל את כל חומצות האמינו החשובות, כולל 8 חומצות האמינו החיוניות, בצורה זמינה ביולוגי המאפשרת קליטה מהירה בגוף.
  •  51% פחמימות -  בעיקרן רבי סוכר מורכבים (גלוקוזאמין, רהמנוזמין וגליקוגן, שאינו שכיחבתאים צמחיים) המשמשים בין השאר בבנייה של רקמות חיבור.
  •  5% ליפידים- חומצה פלמיטית, - GLA ( חומצה גאמא לינולאית מקבוצת אומגה 6), אומגה 3, חומצה לאורית, חומצה אולאית וחומצה פלמיטולאית.
  •  פיגמנטים ונוגדי חמצון -  פיקוציאנין, כלורופיל ובטא קרוטן המייצרים שילוב הגנה ייחודי מפני רעלנים ורדיקלים חופשיים ומסייעים בחיזוק מערכת החיסון, מניעת דלקות ועוד.
  • ויטמינים ומינרלים -  הרכב עשיר ומגוון: ויטמין - A , C , D , E , B קומפלקס (כולל B12), סידן,
  • אשלגן, זרחן, מגנזיום, ברזל, אבץ, מנגנז, גופרית, נתרן.

גם צריכה של כמות קטנה מאוד של ספירולינה כפית אחת ליום מספיקה כדי להגיע לתצרוכת – -
היומית ולשפר ביצועים בתפקוד היומיומי של הגוף. מומלץ במיוחד לספורטאים בכל הרמות שרוצים
להפיק יותר מהאימון שלהם.
ספירולינה מומלצת גם כתוסף טיפולי בעייפות כרונית, בעיות קשב וריכוז, עודף משקל ומחלות
כרוניות אחרות הקשורות ומושפעות מתזונה לקויה )אנמיה, מחלות לב וכלי דם, סכרת(.

למה ספירולינה טריה?
שתי סיבות נתחיל מבחוץ ונכנס פנימה. –
סיבה ראשונה: הטעם, הצבע והמרקם הם חוויה קולינרית חדשה ומרעננת לעומת האבקה היבשה,
יש שיאמרו שמזכירה במעט ממרח אבוקדו. חסר ריח ומשתלב מצוין בממרחים, סלטים, רטבים,
שייקים, מיצים, תבשילים ומאפים (למרות שחשיפה ממושכת לחום גבוה בבישול או אפיה פוגעת
בחיוניות האצה, עדיף להוסיף בהגשה בלבד). נטמע ברקע בשילוב עם טעמים אחרים ובהחלט חוויה
מתקנת לאבקת הספירולינה המיובשת. אין בכלל מה להשוות בגזרה הזו.
סיבה שנייה: החימום בתהליך הייבוש של האצות פוגע בצורה משמעותית בערכים התזונתיים שלהן
החלבונים וחומצות האמינו עוברים דנטורציה ומשתנים, מולקולות רגישות לחום כמו ויטמין – E , C ו-
B מתפרקות, ונמדדה ירידה של כ 40% בריכוז הפיקוציאנין וכ 10% בריכוז הבטא קרוטן.
בזמן האחסנה הארוך של המוצר היבש ערכים אלה, ואיתם חיוניות המוצר, ממשיכים לרדת למשל, –
לאחר 45 יום באחסנה יבשה ריכוז הבטא קרוטן יורד בכ 50% אחוז לעומת הריכוז המקורי שלו. 
יתרון נוסף הוא שספירולינה טריה מיוצרת בייצור מקומי בלבד ומכילה 100% אצות, בסטנדרטים
גבוהים וללא תוספים מלאכותיים.

 

נכתב ע"י ברוך דאך, מנהל טכנולוגי, אלג'יקור טכנולוגיות בע"מ – כל הזכויות שמורות

 

 

  • אורגני למה ומדוע?

    מזון אורגני הוא מזון הגדל בצורה טבעית ללא שימוש בחומרי הדברה כימיים, דשנים כימיים, תרופות, הורמונים, חומרים משמרים, צבעי מאכל וללא הנדסה גנטית. למאמר המלא...

  • מזונות על - super food

    קבוצה של מזונות המצויים בטבע המכילים מספר רב של מרכיבי תזונה ייחודיים וחשובים אשר הוספתם לתזונה  היומית עשויה להביא תועלת רבה, הם נקראים כך משום שסגולותיהם הם מעבר לתזונה בסיסית והם משפרים את בריאותינו באופן ניכר. למאמר המלא...